Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πώς να αναδεικνύεις πράγματα που περνούν απαρατήρητα, ή αλλιώς η μακροφωτογραφία ήρθε στο Πλουμί




 

Την Πέμπτη που πέρασε, στο Πλουμί ξεκίνησε ένας πολύ αναμενόμενος κύκλος εκδηλώσεων, πέρα από τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες, πέρα από επιμέρους συναντήσεις και φυσικά πέρα από δραστηριότητες, συναυλίες και γλέντια που σχετίζονται με τη μουσική.
Μιλάμε φυσικά για την εκδήλωση της φωτογραφικής ομάδας του συλλόγου φίλων τέχνης Αρχανών, με θέμα τη μακροφωτογραφία και με κεντρικό πρόσωπο το φωτογράφο Σταύρο Μαρκόπουλο, που φιλοξενήθηκε στο Πλουμί το βράδυ της Πέμπτης.
Η εκδήλωση περιείχε παρουσίαση από τον ίδιο το φωτογράφο, με φωτογραφίες του, τεχνικές και όχι μόνο, με οπτικοακουστικό υλικό. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση γύρω από την ίδια τη μακροφωτογραφία, την τεχνική δηλαδή του να επιλέγεις και να φωτογραφίζεις θέματα πολύ μικρά φαινομενικά από πολύ κοντά, έντομα, φυτά και όχι μόνο, και οι τρόποι για να στηρίξεις και να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όσο αφορά στο φωτισμό, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φωτογραφίας και φυσικά το αισθητικό αποτέλεσμα. Μια παρουσίαση που μας ταξίδεψε σε όλη την Κρήτη, μιας και μας υπενθύμισε την τεράστια βιοποικιλότητά της, τους άπειρους προορισμούς για την επιλογή τέτοιων θεμάτων. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταυτόχρονα παρουσίαση και για έναν ακόμα πιο σημαντικό λόγο: μας θύμισε πώς μπορείς να αναδείξεις και να προκαλέσεις ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα, αρκεί να προσέχεις τα πάντα γύρω σου, ακόμα και όσα περνούν απαρατήρητα,ακόμα δηλαδή και με τα πιο ταπεινά και απαρατήρητα υλικά, προκαλώντας το μεγαλείο της βασικής διάστασης της τέχνης, δηλαδή την αλληλεπίδραση με το κοινό.
Μια παρουσίαση τέλος που ήταν όντως ανοιχτή, μιας και προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο των μελών της φωτογραφικής ομάδας αλλά και όχι μόνο.
Θέλουμε από την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε τη φωτογραφική ομάδα για το ότι επέλεξε το Πλουμί για να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση, που αποτελεί μία από μια σειρά από τέτοιες που θα ακολουθήσουν.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου