Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε χθες, όπως κάθε Τετάρτη το μάθημα παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα



Για μία ακόμα Τετάρτη πραγματοποιήθηκε χθες το μάθημα παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα για ενήλικες, με την Έφη Παγκάκη. Θα θέλαμε εδώ να πούμε λίγα λόγια για τη δραστηριότητα αυτή, που αισίως κλείνει τέσσερις μήνες, όπως και οι υπόλοιπες εβδομαδιαίες δραστηριότητες στο Πλουμί.
Ξεκινώντας αυτή η δραστηριότητα τον Οκτώβρη, φάνηκε από την πρώτη ημέρα η δυναμική της, μιας και είδαμε από την πρώτη στιγμή, μια παρέα ανθρώπων, (από τις πολλές που αναζητούν χώρο έκφρασης στις μέρες μας), να διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική διάταξη του χώρου, να γεμίζει το Πλουμί από μουσικές και χαμόγελα και να κάνει τους περαστικούς να σταματούν και να κοιτάζουν από τα παράθυρα.
Τέσσερις μήνες μετά, η παρέα αυτή, με κάποιες διακυμάνσεις, μπορούμε να πούμε ότι διευρύνθηκε κατά πολύ. Οι παραδοσιακοί χoροί από όλη την Ελλάδα συνεχίστηκαν, και μαζί με αυτούς το ταξίδι μας απ'άκρη σ'άκρη στην Ελλάδα, με χορούς από την Κρήτη μέχρι Θράκη και από την Ήπειρο μέχρι τη Μικρά Ασία, και όλα αυτά μέσα στους τέσσερις τοίχους του Πλουμιού. Το ταξίδι αυτό κατά τη γνώμη μας χαρακτηρίστηκε από τρία πράγματα: Πρώτο, το κλίμα της ίδιας παρέας, το οποίο διατηρείται όλους αυτούς τους μήνες. Δεύτερο, το στοιχείο της επιλογής και της άποψης για τους χορούς που διδάσκονται, πέρα από κλασικές φόρμες, και φολκλόρ σχήματα.
Τρίτο, τον συνδυασμό των παραπάνω με μια γνήσια παιδαγωγική αντίληψη, η οποία αγκάλιασε και αγκαλιάζει όλο αυτό το διαφορετικό κόσμο που ήρθε και έρχεται στη δραστηριότητα.
Οι χοροί κρατούν καλά λοιπόν τις Τετάρτες, τόσο για όσους χορεύουν, όσο και για όσους έρχονται και παρακολουθούν και σας περιμένουν, όπως και όλες οι δραστηριότητες που συμβαίνουν στο Πλουμί κάθε εβδομάδα.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου