Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο σαπουνιού, το Σάββατο που πέρασε στο Πλουμί







Μία σειρά από συναντήσεις γύρω από την αυτάρκεια ξεκίνησε στο Πλουμί, σε ένα σχετικά πρωτόγνωρο σκηνικό. Μιλάμε φυσικά για το βιωματικό σεμινάριο φυσικού σαπουνιού από ελαιόλαδο, με τη Δέσποινα Μαθιουδάκη και για όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου.
Πιστοί στο ραντεβού, ένα σύνολο από ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έρχονταν στο χώρο για πρώτη φορά, ήρθαν στο Πλουμί, είτε με τα απαραίτητα σύνεργα για την παρασκευή του σαπουνιού (κουβάδες, υλικά, εφημερίδες και φυσικά ελαιόλαδο), είτε απλά για να ακούσουν και να παρακολουθήσουν κρατώντας σημειώσεις, είτε απλά για να πιουν τον καφέ τους παρακολουθώντας απλά το σεμινάριο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι βρέθηκαν στο χώρο άνθρωποι από πολλές ηλικίες, από παιδιά πρόθυμα να μάθουν, να βοηθήσουν και να παίξουν, μέχρι μεγαλύτερους που θυμήθηκαν τις μεθόδους και τις γνώσεις παλιότερων γενιών.

Στο σεμινάριο εξηγήθηκαν λοιπόν όλα τα απαραίτητα για το σαπούνι, για την ιστορία του, για τα παραλειπόμενα, για το τι συνηθίζεται σήμερα και τι πρέπει να προσέξουμε,τι να αποφύγουμε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της φυσικής παραγωγής, των τεχνικών αλλά και του ελαιόλαδου, ως πρώτης ύλης για την παραγωγή σαπουνιού.
Εξηγήθηκαν έπειτα όλες οι λεπτομέριες για τις μεθόδους παραγωγής, για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Απαντήθηκαν όλες οι απορίες που προέκυψαν και έπειτα προχωρήσαμε στην παραγωγή σαπουνιού, στους τέσσερις κουβάδες που είχαν στηθεί στα τραπέζια του Πλουμιού, που ήταν γεμάτα από κόσμο.
Λάδια, βότανα αλλά και καυστικές σόδες, αρώματα και νερά, γέμισαν το χώρο και μπορούσε κανείς να δει σιγά σιγά το τελικό αποτέλεσμα να προκύπτει, πάντα υπό της αναλυτικότατες οδηγίες της Δέσποινας. Τα σαπούνια προέκυπταν σιγά σιγά και έβλεπες ανθρώπους να ανακατεύουν, να μυρίζουν, να κρατούν σημειώσεις, να παρακολουθούν με προσοχή, ή να συζητούν για την πρόοδο των εργασιών.
Μετά από δύο ώρες διαδικασίας, πολλές πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις, υπομονή αλλά και ευχάριστες στιγμές, το βιωματικό σεμινάριο για την παραγωγή σαπουνιού από ελαιόλαδο με φυσικό τρόπο έφτασε στο τέλος του,με πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια, και για τις επόμενες εκδηλώσεις, σχετικές με την οικιακή οικονομία και την αυτάρκεια γενικότερα, που θα ακολουθήσουν στο Πλουμί από τον επόμενο μήνα.
Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από το βιωματικό σεμινάριο σαπουνιού, στο άλμπουμ εδώ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου