Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Μία εβδομάδα γεμάτη δραστηριότητες, παλιές και νέες, ολοκληρώθηκε στο Πλουμί




Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εβδομαδιαίες δραστηριότητες στο Πλουμί που αποτελούν πια καθημερινότητα.

Τη Δευτέρα λοιπόν πραγματοποιήθηκε η νέα συνάντηση για το μάθημα λαούτου με το Μηνά Μπαμπάτση.



Ένα σύνολο από ανθρώπους, διαφορετικών ηλικιών, βρέθηκαν στο Πλουμί και ήρθαν σε επαφή με το όργανο, τον τρόπο παιξίματος, τα μυστικά αλλά και μία γνώση που είναι βασικό στοιχείο της μουσικής τόσο στην Κρήτη αλλά και γενικότερα, της συνύπαρξης και του ταιριάσματος των οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί μία φράση του διδάσκοντα στη συνάντηση της Δευτέρας, ότι πέρα από την ικανότητα σημασία στην επιλογή του τρόπου παιξίματος έχει η αισθητική.

Συνεχίζουμε την αφήγησή μας την Τρίτη, με το μάθημα των ισπανικών.


Από τις 18:30 μέχρι τις 20:00, ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του χώρου, με περίπου 12 μαθητές, ήταν στημένο στο κέντρο του χώρου περνώντας ανάμεσα στα γράμματα της αλφαβήτου, τις λέξεις, την προφορά, τη σημασία, τις παραλλαγές, φτάνοντας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο γράμμα. Μία νέα δραστηριότητα στο Πλουμί, εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες, που έρχεται από τη μία για να μας μάθει μία πολύ σημαντική γλώσσα, από την άλλη για να αποδείξει περίτρανα ότι η μεγαλύτερη αξία της γνώσης, είναι το να τη μοιράζεσαι. Όταν δε συμβαίνει αυτό, ό,τι προκύπτει είναι ανεκτίμητο.

Συνεχίζουμε μετά από αυτό στην Τετάρτη.


Η μουσική προπαιδεία, με βάση τις προετοιμασίες και τις τελικές πρόβες, αλλά και τις υποχρεώσεις των μελών της ομάδας στο τέλος της χρονιάς, μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, την ίδια στιγμή κάθε μία από τις επόμενες ημέρες επιμέρους πρόβες στα ξυλόφωνα, συμβαίνουν στο Πλουμί.
Όσο αφορά στους παραδοσιακούς χορούς με την Έφη Παγκάκη, πραγματοποιήθηκε στις 20:00 το προτελευταίο μάθημα πριν τη διακοπή του καλοκαιριού. Μια γερή δόση από όσα ζήσαμε όλη τη χρονιά, με χορούς που διδάχθηκαν από τον Οκώβρη μέχρι σήμερα, αλλά και με κάποιους νέους χορούς της τελευταίας στιγμής, πυ αντικατοπτρίζουν εκτός των άλλων και το ανεβασμένο επίπεδο που κερδήθηκε μετά από τόσες συναντήσεις.

Συνεχίζουμε την Πέμπτη.


Μαθήματα κρουστών με τη Μαρίτζια Κατσούνα λοιπόν, σε μία ακόμα δραστηριότητα που ήρθε σε δεύτερο χρόνο μεν, ωστόσο κέντρισε από νωρίς το ενδιαφέρον και το κυριότερο, μπήκε από νωρίς στο νόημα, αλληλεπιδρώντας με το χώρο, το πνεύμα των δραστηριοοτήτων και κυρίως με τους ανθρώπους που από το πρώτο μάθημα συμμετέχουν στις συναντήσεις. Την Πέμπτη που πέρασε, είχαμε για μία ακόμα φορά πιο σύνθετους συνδυασμούς, ρυθμούς και αποτελέσματα, σε ένα δίωρο που γέμισε τη γειτονιά με ρυθμό.



Οι δραστηριότητες της εβδομάδας δεν τέλειωσαν εκεί.

Την Παρασκευή λοιπόν, άλλες δύο δραστηριότητες ήρθαν ξανά στο Πλουμί. Η μουσική ομάδα με τα μικρασιάτικα και τα παραδοσιακά με το Στέλιο Κασσαπάκη έστησε ξανά τον κύκλο της στο χώρο, και νέες αλλά και παλιές μουσικές ήρθαν και γέμισαν τα αυτιά και τη καρδιά μας, σε μία από τις πιο αγαπημένες μας δραστηριότητες όλους αυτούς τους μήνες. Ταυτόχρονα με τη μουσική ομάδα, μια άλλη δραστηριότητα, αυτή του πλεξίματος, εξελισσόταν με νέες δημιουργίες, νέες ιδέες, πάνω στο ζεστό κλίμα που εξασφαλίζει αυτή η απίστευτη δραστηριότητα πάνω σε ένα τραπέζι.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου