Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ένα αυθεντικό γλέντι, κάθε φορά και καλύτερο, την Κυριακή που πέρασε στο Πλουμί






Άλλο ένα γλέντι Κυριακής ολοκληρώθηκε την Κυριακή που πέρασε στο Πλουμί.
Μιλάμε φυσικά για τους παλιούς μας γνώριμους, Κωστή Μακάκη και Αλέκο Φανουράκη αλλά και το Γιάννη Χαρκούτση, που ήταν οι οικοδεσπότες στο δεύτερο γλέντι του καλοκαιριού στο Πλουμί.
Η Κυριακή ήταν μια ομολογουμένως ζεστή ημέρα και πολλοί ήταν αυτοί που συνδύασαν τον ερχομό τους στο Πλουμί με την επίσκεψη προηγούμενα σε κάποια παραλία. Οι μουσικοί, όπως ήταν λοιπόν φυσικό, έδωσαν ραντεβού με τον κόσμο που ήρθε στο χώρο λίγο μετά τις 19:30, αφού πρώτα ήπιαμε τον καφέ, ανταλλάξαμε νέα και αστεία, κάτι που όποτε γίνεται μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, από την πρώτη στιγμή, το λυράκι του Κωστή, το λαούτο του Αλέκου και τα κρουστά του Γιάννη, ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα στις Αρχάνες ενώ ο ήλιος σιγά σιγά έπεφτε, και ένα σύνολο από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που είτε ήρθαν για το γλέντι, είτε βρίσκονταν στις Αρχάνες, είτε απλά περνούσαν απ'έξω, γέμισαν το Πλουμί, αντάλλαξαν χαμόγελα, κεράσματα, ευχές, αλλά και μαντινάδες, χόρεψαν, σε ένα γνώριμο μεν γλέντι, το οποίο ωστόσο κάθε φορά μας γεννά κάτι καινούργιο.
Αυτή τη φορά αυτό που μας έκανε εντύπωση, είναι αυτή η ιδιαίτερη αλληλεπίδραση των παιδιών με όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους, υπό τους ήχους των οργάνων αλλά και της κλασικά διαπεραστικής φωνής του Κωστή, σε ένα πέρα για πέρα αυθεντικό αποτέλεσμα που θυμίζει παλιές εποχές. Επιλογές από πολλές εποχές και σχεδόν από όλο το φάσμα της κρητικής παράδοσης, και μια διαρκής ικανοποίηση για όσα νιώσαμε με όλες μας τις αισθήσεις για περίπου τέσσερις ώρες.
Τα στιγμιότυπα της βραδιάς που αξίζει επίσης να σημειώσουμε είναι το εξαιρετικό βιολί που έπαιξε ο Κωστής, ένα όργανο εξίσου δεμένο με τη μουσική της Κρήτης καθώς και το νταουλάκι, η κρητική έκδοση ενός διαδεδομένου οργάνου, που ανέβαζε το ρυθμό, την ένταση αλλά και τη διονυσιακή διάσταση του γλεντιού.

Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από την Κυριακή που πέρασε στο Πλουμί, στο άλμπουμ εδώ.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου