Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Το Tokso και τα πολλά καθηλωμένα βλέμματα, τη Δευτέρα που πέρασε στο Πλουμί
Λίγες ώρες μετά το τέλος του Houdetsi festival, και μόλις λίγες ημέρες μέσα στον Αύγουστο, πραγματοποιήθηκε στο Πλουμί η πρώτη συναυλία του μήνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά, οι απαιτήσεις, αλλά και οι προσδοκίες από το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρκετά υψηλές.Μιλάμε φυσικά για την εμφάνιση των TOKSO, της Κέλυ Θωμά (λύρες) της Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο) της Eleonore Billy (nyckelharpa) και της Anne Hytta (hardanger fiddle). Ας πούμε κατευθείαν ωστόσο τι έγινε στο Πλουμί το βράδυ της Δευτέρας.

Με λίγες ώρες ύπνου αλλά με κεκτημένη ταχύτητα από τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες, η καθιερωμένη συνέλευση της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε καταστρώνοντας σχέδια για το υπόλοιπο του μήνα και φυσικά απολογίζοντας όσα έχουν προηγηθεί, ταυτόχρονα ωστόσο με όλες τις προετοιμασίες για τη μεγάλη βραδιά. Ψώνια, προμήθειες, συνεννοήσεις, συζητήσεις επί συζητήσεων για το στήσιμο του χώρου και τις λεπτομέρειες, και φυσικά μαγειρέματα συνέβαιναν όλα μαζί, ενώ από νωρίς το απόγευμα το Πλουμί άνοιξε τις πόρτες του και οι πρώτοι έφτασαν για καφέ. Οι ώρες περνούσαν ανυπόμονα και όταν άρχισε να νυχτώνει, όλα έδειχναν έτοιμα για όσα θα ακολουθούσαν. Η προσέλευση του κοινού άρχισε να αυξάνεται γύρω στις 21:00 και λίγο μετά επικρατούσε ήδη το αδιαχώρητο, μέσα, έξω αλλά και στα γύρω πεζοδρόμια. Οι Tokso, έφτασαν λίγο μετά τις 21:00 μοιράζοντας χαμόγελα και θετική ενέργεια στο χώρο. Οι παραγγελίες διακόπηκαν για το πρώτο μέρος και μέχρι το διάλειμμα και κάπου εκεί άρχισε η μαγεία.
Οι τέσσερις μουσικοί, κυριολεκτικά καθήλωσαν το κοινό από την πρώτη στιγμή, τραβώντας την απόλυτη προσοχή, τόσο των καθισμένων, είτε στις σειρές που είχαν στηθεί, είτε στα τραπέζια γύρω ή έξω, των όρθιων έξω στο δρόμο καθώς και των περαστικών, με ένα σύνολο από βλέμματα στραμμένα πάνω τους σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας και έκαναν σαφές ότι ήταν πολλα αυτά που είχαν να μας δώσουν, κάτι που συνεχίστηκε ακόμα περισσότερο και στο δεύτερο μισό της συναυλίας.
Επί περίπου μιαμιση ώρα χωρίς τη διακοπή που μεσολάβησε, παρακολουθήσαμε την απόδοση μιας σειράς από συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη μουσική των τοξοτών οργάνων και όχι μόνο, από την Κρήτη, τη Σκανδιναβία, την ευρύτερη περιοχή και αλλού, δικές τους εμπνεύσεις από τη δισκογραφική τους δουλειά και όχι μόνο. Οι TOKSO, πλήρως επεξηγηματικές, διαρκώς χαμογελαστές και με τον πιο περίτρανο τρόπο μας απέδειξαν πώς είναι δυνατό όταν ένα μουσικό σύνολο πλήρως ταλαντούχο, συγχρονισμένο αλλά και συναισθηματικό, σε συνδιασμό με ένα χώρο που παρά τις όποιες δυσκολίες γύρω του δηλώνει από την αρχή ότι σε τέτοιες βραδιές ο σεβασμός στη μουσική έχει την πρώτη θέση, μπορεί να καθορίζει, να εκπαιδεύει και να διαμορφώνει ένα κοινό, που αν και ετερόκλητο, στέκεται, ανοίγει τα μάτια, τα αυτιά και την ψυχή του, κρατώντας κλειστό (ή και σε κάποιες στιγμές ανοιχτό αλλά άφωνο) το στόμα του, διαμορφώνοντας οι δυο τους ένα μαγικό τελικό αποτέλεσμα και ανοίγοντας άλλη μία διάσταση του χώρου. Αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο κατά τη γνώμη μας από το βράδυ της Δευτέρας.
Αν τώρα μιλήσουμε πιο λεπτομερώς, για μία ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες ενός συνόλου μουσικών με πολύ μεγάλο ταλέντο. Οι συνθέσεις, η απόδοση, ο συγχρονισμός, τα ταξίμια, ο συνολικός ήχος που κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό,οι αρμονικές, οι εντάσεις και οι κάμψεις ήταν κάποια από τα στοιχεία αυτού του ταλέντου και του αποτελέσματος. Ταυτόχρονα νέα όργανα, όπως η nyckelharpa ή το hardanger fiddle, για πρώτη φορά ήρθαν στο χώρο. Αν πάρουμε υπ'όψη και την κεκτημένη ταχύτητα που τόσο εμείς, όσο οι μουσικοί, όσο και το κοινό είχαν από τις τέσσερις απίθανες προηγούμενες ημέρες, τα ανοιχτά αυτιά με άλλα λόγια σε πολλές ώρες μουσικής υψηλού επιπέδου, σχηματίζεται η πλήρης εικόνα μιας ίσως ανεπανάληπτης βραδιάς, μιας βραδιάς ωστόσο που άνοιξε ένα νέο κύκλο και νέους ορίζοντες για όσα μπορούν να διοργανωθούν ακόμα και σε ένα απρόβλεπτο χώρο που προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς, όπως το Πλουμί. Αυτό είναι σίγουρα το δεύτερο κρατούμενο.

Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από όσα συνέβησαν την προηγούμενη Δευτέρα στο Πλουμί στο άλμπουμ εδώ.
Ταυτόχρονα μπορείτε να πάρετε μια ακόμα πιο ζωντανή γεύση, παρακολουθώντας τα τρία βίντεο από τη βραδιά εδώ, εδώ και εδώ.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου