Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μια ανακοίνωση για το καλοκαίρι που πέρασε, και τώρα αρχίζει στο Πλουμί.




Η αλήθεια είναι ότι όταν γράφαμε την προηγούμενη ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, δε μπορούσαμε να φανταστούμε τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες και τα νέα ερωτήματα που θα έπρεπε όλοι μαζί να απαντήσουμε.

Θα μπορούσαμε να πούμε περιληπτικά ότι ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας που ξεκίνησε με μια κρατημένη αναπνοή πριν τη βουτιά και τέλειωσε με ένα ξεφύσημα (μια πιο αναλυτική περιγραφή όσων συνέβησαν αυτό το μήνα στο Πλουμί, ένα μήνα αχαρτογράφητο, θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες).

Ήδη στις πρώτες ημέρες του μήνα και με τις ραγδαίες καθημερινές εξελίξεις, το Πλουμί βρέθηκε μπροστά σε μία αντίφαση. Από τη μία μπροστά σε ένα δίμηνο γεμάτο από γεγονότα, σχέδια, νέες δραστηριότητες εντός και εκτός του χώρου, από την άλλη όμως σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, και μεγάλης σύγχυσης σε σχέση με το τι θα επακολουθούσε. Εν μέσω ενός περιβάλλοντος ακυρώσεων, ανατροπών, και κυρίως μεγάλης εσωστρέφειας, οι δραστηριότητες, μουσικές και όχι μόνο στο Πλουμί συνεχίστηκαν κανονικά δειλά δειλά στην αρχή, πιο θαρρετά και συνειδητά στη συνέχεια, μέρα τη μέρα, με ανατροπές όμως όσο αφορά τον αρχικό σχεδιασμό. Το σίγουρο ήταν ότι ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ διδακτικός μήνας, που μέσα από τις δυσκολίες και τα νέα δεδομένα, τις συγκινητικές βραδιές, ή εκείνες που μας εξέπληξαν απρόσμενα, άλλα από τα οποία μας δίδαξαν και άλλα μας ανέτρεψαν τα αρχικά μας σχέδια, που αποκτήσαμε κυρίως στο τέλος του μήνα, μπήκαμε όλοι μαζί με φόρα στον Αύγουστο, ένα μήνα με μεγάλα γεγονότα και με ανεπανάληπτες στιγμές στο Πλουμί και φυσικά έξω από αυτό.
Ο Αύγουστος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας στο Πλουμί με πρόγραμμα στην αρχή του, ένα πρόγραμμα ωστόσο που για πρώτη φορά εκδόθηκε σε τρεις φάσεις, με προσθέσεις και αλλαγές στην εξέλιξη του μήνα. Όσο κι αν μπορεί να πει κανείς πολλά, η ουσία κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στα εξής τρία σημεία:

  1.   Όσα ζήσαμε τον Αύγουστο ήταν πολύ κοντά και πολλές φορές πιο πέρα από όσα περιγράψαμε στην προηγούμενη ανακοίνωση. Το Πλουμί με άλλα λόγια ξεδιπλώθηκε σε ένα σύνολο από δραστηριότητες, με ένα σύνολο από βραδιές, με τον κινηματογράφο, με την παρουσία μας με πολλούς τρόπους στο Houdetsi festival, με τη συλλογική κουζίνα στη μέση του μήνα που αποτελεί ίσως ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στο χώρο, με πολλές απαντήσεις σε νέα ερωτήματα που γεννήθηκαν.
  2.   Όλο τον Αύγουστο (αλλά και τον Ιούλιο) βρεθήκαμε πολύ πιο κοντά και ουσιαστικά, με ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν με πολλούς τρόπους στο χώρο, βρεθήκαμε μαζί τους και εκτός αυτού, αλληλεπιδράσαμε σε πολλά επίπεδα και δεθήκαμε μέσα από όσα συνέβαιναν στο χώρο αλλά πολύ πέρα από τα όριά του. Οι δεσμοί αυτοί πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν και θα καθορίσουν πολλά στη συνέχεια.
  3.   Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο το Πλουμί ξεπέρασε τον εαυτό του, ή μάλλον την εικόνα του, ειδικά με όσα κανείς μπορούσε να περιμένει για ένα καλοκαιρινό μήνα. Η μουσική κυριάρχησε στο χώρο, όχι τόσο λόγω του πλήθους των βραδιών, όσο κυρίως λόγω της κοινής μας προσπάθειας να προστατεύσουμε, να σεβαστούμε και κυρίως να ακούσουμε, και μάλιστα σε ένα χώρο με ανοιχτές πόρτες. Η κουζίνα επιβεβαίωσε την αποστροφή προς τα κλασικά εικονογραφημένα, διατηρώντας το ύφος, την αισθητική και τη νοοτροπία της, με ένα σύνολο από γεύσεις, ίδιες με αυτές που θα σερβίρουμε στο σπίτι μας και με νέες γεύσεις να έρχονται για τη συνέχεια. Αν κανείς σε αυτά προσθέσει τις παραστάσεις, τις προτάσεις για νέες δράσεις αλλά και τις απλές παρέες που γέμισαν τις μέρες και τις νύχτες μας, μαζί με όσα διαφαίνεται ότι πρόκειται να προστεθούν από το φθινόπωρο, συμπληρώνεται όντως η εικόνα ενός χώρου, που ξεπερνά κάθε στεγανό και μεμονωμένο τίτλο και φιλοξενεί σταδιακά όλο και περισσότερους ανθρώπους, το κυριότερο δε, αναμετριέται με τις αδυναμίες του προς αυτό το στόχο.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παρελθόν και ολοκληρώνουν έτσι ένα τετράμηνο όπου με όλα όσα έγιναν, με όλες τις πτυχές που ξεδιπλώθηκαν και με όσα νέα ερωτήματα προέκυψαν και είτε απαντήθηκαν είτε μένει να απαντηθούν, θυμηθήκαμε και υπενθυμίσαμε με τη σειρά μας το λόγο για τον οποίο αισθανόμαστε ζωντανοί μέσα στο Πλουμί, όπως γράφαμε στις αρχές Μαΐου.

Ο Σεπτέμβρης λοιπόν είναι ένας μήνας προετοιμασίας, μπροστά σε μια νέα περίοδο, όπου παλιά και νέα στοιχεία πρόκειται να ενωθούν για να σχηματίσουν τη συνολική εικόνα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το πρόγραμμα μήνα: ο Σεπτέμβρης θα είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με ανακοινωμένο πρόγραμμα από την αρχή που ήδη προετοιμάζεται, ενώ νέες προσθήκες θα γίνουν κατά τη διάρκειά του.
  • Τα κυριακάτικα γλέντια και οι συναυλιακές βραδιές: η μουσική θα παίξει και αυτό το μήνα κυρίαρχο αλλά όχι αποκλειστικό ρόλο, ξεπερνώντας τα όρια ενός μουσικού χώρου και διατηρώντας το σεβασμό που κερδίσαμε όλο αυτόν τον καιρό και περιγράψαμε παραπάνω.
  • Νέες χρήσεις του χώρου: μέσα στο Σεπτέμβρη ο χώρος πρόκειται να αποκτήσει διαστάσεις που δεν έχουμε ζήσει ξανά, διευρύνοντας τους ορίζοντες και την αντίληψή μας γι αυτόν.
  • Δραστηριότητες εκτός χώρου: ο κινηματογράφος ολοκληρώνεται την πρώτη εβδομάδα του μήνα και με τις εμπειρίες που έδωσε, ανοίγει το δρόμο για τη διερεύνηση και την πραγματοποίηση νέων δραστηριοτήτων εκτός του χώρου, που σχετίζονται με αντικείμενα που μέχρι τώρα ελάχιστα έχουν αγγιχθεί, όπως η αυτάρκεια και η οικιακή οικονομία.
  • το διαδίκτυο και η δύναμη της γνώσης γενικότερα: τα πρώτα βήματα για ένα ευρύτερο project πέρα από την απλή διάδοση και παρουσίαση όσων θα γίνουν ή έγιναν στο χώρο, πραγματοποιήθηκαν ήδη. Το blog του περιοδικού, έκανε αυτούς τους μήνες τα πρώτα του βήματα, ενώ το blog του παντοπωλείου παραμένει στα σκαριά. Ωστόσο λίγους μήνες μετά,φαίνεται ότι η πληροφορία που μπορεί να διαδοθεί με βάση όλα τα αντικείμενα γύρω από το χώρο αλλά και εκτός από αυτόν, είναι τόση πολλή, που ακόμα και αυτό το διευρυμένο σχήμα, αλλά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή δεν είναι αρκετοί, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για να γίνουν αποδέκτες της.
  • Εβδομαδιαίες δραστηριότητες: το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων όπως το γνωρίσαμε μέχρι τώρα,φαίνεται να είναι κάτι που θα επανέλθει το φθινόπωρο, ωστόσο φαίνονται να είναι όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που μπορούν να μπουν στη διαδικασία τόσο να μοιραστούν κάποιο ταλέντο τους μαζί μας όσο και να μάθουν. Επομένως εκτιμούμε ότι αξιοποιώντας και φιλοξενώντας όλες τις δυνατότητες, μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι πολύ ευρύτερο και σε αυτόν τον τομέα.

Όσους άξονες κι αν μπορεί κανείς να προβλέψει για όσα μπορούν να γίνουν σε αυτό το χώρο, οι δύο μήνες που προηγήθηκαν, όπως και οι προηγούμενοι, μας έδειξαν ότι βασικοί πρωταγωνιστές σε όσα γίνονται, και αναγκαίος όρος για όσα θα γίνουν, είναι οι άνθρωποι. Θεωρούμε λοιπόν, ότι κλείνοντας αυτό το τετράμηνο και ανοίγοντας το επόμενο, δεκαέξι περίπου μήνες μετά την πρώτη ημέρα του Πλουμιού, αυτή είναι η αλήθεια πάνω στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι εντελώς καινούργιο.

Ανακοινώνουμε λοιπόν σήμερα και πριν την τελική ανακοίνωση και διαμόρφωση του προγράμματος μήνα, την πρώτη ημερομηνία του: μία ανοιχτή συνέλευση-συνάντηση, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, όπου όλα τα παραπάνω, και κυρίως όσα θα προκύψουν, θα συζητηθούν και τόσο τα όσα θα γίνουν στο Πλουμί, εκτός αυτού αλλά και νέοι ορίζοντες,δραστηριότητες και ιδέες, θα διαμορφωθούν και θα προετοιμαστούν από όλους τους εμπλεκόμενους, σε όποια θέση και αν βρίσκονται, από όλους εμάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου