Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα αυθεντικό ντουέτο, το Σάββατο που πέρασε στο Πλουμί






Το Σάββατο που πέρασε, υποδεχτήκαμε ένα ρεμπέτικο ντουέτο, που η αλήθεια είναι ότι είχαμε να δούμε καιρό στο Πλουμί.
Ο Γιάννης Κυριακάκης και ο Διαμαντής Αργυριάδης συναντήθηκαν ξανά σε μία ακόμα από τις βραδιές του καλοκαιριού με μουσική, και αν μη τι άλλο, μας χάρισαν μία ακόμα βραδιά για την οποία έχουμε να πούμε πολλά.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές για το συγκεκριμένο ντουέτο, είναι μία από τις χαρακτηριστικές στιγμές που ένα είδος μουσικής αποδίδεται με τόση αυθεντικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει αποκλειστικά μια τυφλή ή καλοπαιγμένη απομίμηση.
Εξηγούμαστε.
Οι επιλογές των κομματιών, ακόμα και αν κάποιες επαναλαμβάνονται φαντάζουν κάθε φορά διαφορετικές, συνεχώς νέα κομμάτια προστίθενται, η σειρά τους μας δίνει την αίσθηση ενός ταξιδιού στην ιστορία του ρεμπέτικου, και όλα τα παραπάνω, με μια καθαρά αυθεντική φωνή και λαϊκή κιθάρα, αυτή του Διαμαντή, καθώς και με τη μοναδική θα λέγαμε απόδοση από το μπουλγαρί του Γιάννη, που από μόνο του κάνει το όλο σύνολο μοναδικό.
Αν όλα τα παραπάνω προστεθούν μαζί, τότε παρατηρώντας και ακούγοντας, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή φαντάζεσαι και την υπόλοιπη εικόνα που συμπληρώνει, η οποία είναι μάλλον ασπρόμαυρη, μάλλον σιωπηλή, και συναισθηματικά φορτισμένη από τα ακούσματα και τις εικόνες. Αν αφαιρέσουμε το ασπρόμαυρο, η αλήθεια είναι ότι τηρουμένων των αναλογιών, το κοινό το Σάββατο το βράδυ, όπως και σε όλες ή στις περισσότερες εμφανίσεις των παιδιών, μπαίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτό το κλίμα και παρακολουθεί το εκάστοτε ταξίδι, να μαθαίνει, και να γίνεται κατά τι σοφότερο.
Η εκπαιδευτική διάσταση της μουσικής, είναι κάτι που άλλωστε μας αρέσει να συναντούμε και να επισημαίνουμε.
Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη βραδιά του Σαββάτου, στα βίντεο εδώ και εδώ.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου