Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Πλουμιστά παραμύθια: ιστορίες για μολοημένα μυστικά, αυτό το Σάββατο στις 18:00 στο Πλουμί









Έρχονται στο Πλουμί "ΤΑ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" , μία σειρά αφηγήσεων λαϊκών παραμυθιών για παιδιά/ συνοδεία ενηλίκων (η αφήγηση προτείνεται για παιδιά από 5 έως 105 ετών). Παραμύθια που φέρνουν μαζί τους τη μαγεία και την σοφία περαζόμενων καιρών. Ελάτε να συνεπαρθούμε και να ταξιδέψουμε στην χώρα του ολότελα διαφορετικού, εκεί που όποιος πάει βρίσκει τη θεμελιώδη παρόρμηση για αφήγηση ακατανίκητη και φεύγοντας γίνεται και ο ίδιος αφηγητής χωρίς να το καταλάβει. Γιατί όπως γράφει και ο Max Luth , Ελβετός μελετητής του παραμυθιού, "άν κάποιος κάνει ένα ταξίδι, έχει κιόλας να αφηγηθεί μετά κάτι".
 Στην πρώτη συνάντηση το Σάββατο 28/11 και ώρα 18:00 θα ακούσουμε ιστορίες για ¨Μολοημένα Μυστικά". Ως τότε μπορούμε να αναρωτηθούμε ...
Μα βαστά η αγάπη μυστικά;
κι άμα τα μολοήσει;
Eίναι ντροπή,
βγαίνει σε κακό
ή βρίχνεται η λύση;


Αφήγηση:  Ευαγγελία Ορφανουδάκη

Η Ευαγγελία Ορφανουδάκη είναι μυημένη στα λαϊκά παραμύθια από πολύ μικρή, μέσω της Αρχανιώτισσας γιαγιάς της, της Λούλας η οποία είχε σπουδαίο μνημονικό στις ιστορίες, τις μαντινάδες και τα τραγούδια. Συνδέεται με την παράδοση εμπειρικά καθώς μεγάλωσε σε χωριό του Ρεθύμνου αλλά και νοσταλγικά αφού εκείνος ο καιρός , της μιας φοράς, την έκανε να ζει σ’ έναν κόσμο παράλληλο και αυτό πολλές φορές φαινόταν. Έτσι αβίαστα, το γλέντια μεταμορφώνονταν σε χοροί βασιλικοί και το πριγκιπόπουλο δεν άργησε να φανεί. Μαζί και μέσα από δοκιμασίες φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι που συνεχίζεται... Τα τελευταία δύο χρόνια μελετά συστηματικά τον πλούτο των λαϊκών παραμυθιών δίπλα σε καταξιωμένο δάσκαλο.











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου