Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Πλουμιστά παραμύθια: "Mάνα μου, καλικάντζαροι!" την παραμονή Χριστουγέννων στις 16:00

Η παραμονή Χριστουγέννων στο Πλουμί ξεκινάει από νωρίς. Στις 16:00 τα πλουμιστά παραμύθια, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα και ήρθε για να μείνει, έρχεται ξανά λίγο πριν το τέλος του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα:

Ερχονται στο Πλουμί για δεύτερη φορά τα Πλουμιστά Παραμύθια που για τον μήνα Δεκέμβρη και ένεκα της ημέρας (παραμονής Χριστουγέννων) μιλάνε - για τι άλλο; - μα για καλικαντζάρους, μακριά από δω! Ελάτε να ακούσουμε λαϊκές ιστορίες για τα καμώματά τους. Να φοβηθούμε λιγάκι, μα και να γελάσουμε.

" Άλλοι είναι κουτσοί άλλοι στραβοί, στραβομούρηδες, ξεπλατισμένοι... Ένας, να ειπούμε , ψηλός ωσακί απάνω, μακροπόδαρος, καβαλικεύει έναν μικρό πετεινό και τα πόδια του σέρνονται καταγής. Άλλος πάλι, κκοντορεβύθης, κάθεται απάνου σε γαϊδούρι τόσο ψηλό, που όταν πέφτει , δεν μπορεί να ανάβει πάλι, και φωνάζει να του δώσουν βοήθεια..." Ν. Πολίτης- Παραδόσεις

Αφήγηση: Ευαγγελία Ορφανουδάκη

Η Ευαγγελία Ορφανουδάκη είναι μυημένη στα λαϊκά παραμύθια από πολύ μικρή, μέσω της Αρχανιώτισσας γιαγιάς της, της Λούλας η οποία είχε σπουδαίο μνημονικό στις ιστορίες, τις μαντινάδες και τα τραγούδια. Συνδέεται με την παράδοση εμπειρικά καθώς μεγάλωσε σε χωριό του Ρεθύμνου αλλά και νοσταλγικά αφού εκείνος ο καιρός , της μιας φοράς, την έκανε να ζει σ’ έναν κόσμο παράλληλο και αυτό πολλές φορές φαινόταν. Έτσι αβίαστα, το γλέντια μεταμορφώνονταν σε χοροί βασιλικοί και το πριγκιπόπουλο δεν άργησε να φανεί. Μαζί και μέσα από δοκιμασίες φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι που συνεχίζεται... Τα τελευταία δύο χρόνια μελετά συστηματικά τον πλούτο των λαϊκών παραμυθιών δίπλα σε καταξιωμένο δάσκαλο.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

το κανάλι του project στο yt

επισκέψεις

Άδεια Creative Commons

"Πλουμί κρήτη" κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση.Επιμέλεια ακροβάτης.
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια
Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα