Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ένα γλέντι χωρίς τίτλο, μα με πολλές υποσχέσεις, αυτή την Κυριακή στο Πλουμί










Μετά το ρεμπέτικο γλέντι της προηγούμενης Κυριακής και το νέο τρόπο παρουσίασης από μεριάς μας, αυτή τη φορά υποδεχόμαστε τρεις εξαιρετικούς μουσικούς και ανθρώπους, στις 7 του Φλεβάρη, κλασικά από νωρίς το απόγευμα..
Η Μαρία Φασουλάκη, ο Γιάννης Παξιμαδάκης και ο Βαγγέλης Συλιγάρδος, αποτελούν μέρος μιας γενιάς μουσικών και ερμηνευτών που κατά τη γνώμη μας διαθέτουν τέσσερα πολύ σημαντικά στοιχεία:
Το πρώτο είναι η επαφή και η γνώμη τους για την παράδοση. Με αξιοσημείωτο σεβασμό, αυτή η γενιά προσέγγισε την παράδοση, κρητική, ρεμπέτικη, λαϊκή και όχι μόνο, έμαθε πολλά από αυτή και έγινε μέρος της αλυσίδας μετάδοσής της παίρνοντά την, αποδίδοντάς την με χαρακτηριστική γνησιότητα και δίνοντάς την απλόχερα σε ακροατές και επόμενους μουσικούς.
Το δεύτερο είναι η χαρά του να παίζει κανείς με άλλους. Έχουμε γίνει κατ' εξακολούθηση μάρτυρες του ενθουσιασμού που δείχνουν αυτά τα παιδιά όταν παίζουν μεταξύ τους και της επιμονής τους να καλούν μαζί τους και άλλους να συμμετάσχουν, κάτι που αποτελεί διαχρονικό δείγμα μουσικής παιδείας.
Το τρίτο είναι η σχέση τους με τη μουσική. Παίζοντας ένα σύνολο από μουσικά όργανα και ερμηνεύοντας ένα πραγματικά διευρυνόμενο ρεπερτόριο που ξεπερνάει κάθε στεγανό, μας αποδεικνύουν κάθε φορά ότι η μουσική δεν έχει όρια, κυρίως δε ότι δε μπορεί παρά ένας γνήσιος μουσικός να είναι και ως άνθρωπος ορθάνοιχτος και συνεχώς γοητευμένος από αυτή.
Το τέταρτο στοιχείο είναι εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα. Όταν αναμετριέται κανείς με τα προηγούμενα, διατηρεί σεβασμό και ξεδιπλώνει το ταλέντο και τη μουσική του παιδεία παραμένοντας άνθρωπος, δε μπορεί παρά και να μπορεί να βάζει και το δικό του λιθαράκι στην υπόθεση, και τα αποτελέσματα να είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτα. Αυτή η γεννιά μουσικών δεν έμεινε λοιπόν σε όσα προκαλεί η συνάντησή της με την παράδοση ή με τη μουσική γενικότερα, Όπως είναι κατά τη γνώμη μας φυσικό, προχώρησε σε πειραματισμούς, συνθέσεις και προσωπικές δουλειές, που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς και που ίσως στο μελλον να αποτελέσουν μέρος αυτής της ατέλειωτης αλυσίδας.
Ένα ακόμα λοιπόν γλέντι, αυτή τη φορά χωρίς τίτλο, μα με πολλές υποσχέσεις, αυτή την Κυριακή στο Πλουμί.





















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου