Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Συμβαίνει στα πέριξ: από τη Λέσβο στην Καππαδοκία και πίσω ξανά











Όταν πριν από κάποιους μήνες ξεκινούσαμε τις θεματικές φόρμες, η αλήθεια είναι ότι είχαμε στο νου μας κάποιε βραδιές σαν και αυτή που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, στις 21:00.
Ο Γιώργος Ψάλτης στο βιολί και τη φωνή, ο Νίκος Ανδρίκος στη λάφτα και τη φωνή, καθώς και ο Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι, μας υποδέχονται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

Βασικό θεματικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης βραδιάς αντλείται από το λαϊκό μουσικό πολιτισμό της Λέσβου αλλά και από την ευρύτατη δισκογραφική παραγωγή της Μεσοπολεμικής περιόδου. Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek με δημοφιλία και διάδοση στη Λέσβο όπως τραγούδια και σκοποί από Καππαδοκία και Μακεδονία θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά μεσοπολεμικών αστικών τραγουδιών που αισθητικά προσανατολίζονται στην ala turca προσέγγιση των ιστορικών Kαφέ Αμάν των αρχών του 20ού αιώνα.Τέλος, σημαντικό μέρος της επιτέλεσης θα κινηθεί αναφορικά με αυτοσχεδιαστικές φωνητικές (μανές-gazel) και οργανικές (taksim) αποδόσεις, πρακτικές άλλωστε συνυφασμένες άρρηκτα τόσο με τη λαϊκή μουσική κουλτούρα της Λέσβου όσο και όσο και με τη δισκογραφική παραγωγή των 78 στροφών κατά τη μεσοπολεμική περίοδο.με τη δισκογραφική παραγωγή των 78 στροφών κατά τη μεσοπολεμική περίοδο. Τέλος, θα αποδοθούν και ορισμένα κομμάτια από προσωπικές δουλειές των Μουσικών.

































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου