Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Λίγα λόγια για τον τιμοκατάλογο των Κυριακών με αφορμή τον αυριανό κατάλογο στο Πλουμί

Με αφορμή τον αυριανό τιμοκατάλογο στο απογευματινό γλέντι στο Πλουμί, τον έβδομο συνεχόμενο κατάλογο που ανακοινώνουμε διαδικτυακά πριν το γλέντι, θα θέλαμε σήμερα να πούμε λίγα λόγια για τα όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον τομέα, τις Κυριακές και όχι μόνο:
Ο τιμοκατάλογος στο Πλουμί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όσων συμβαίνουν κάθε Κυριακή. Αποτελεί το επιστέγασμα μιας ολόκληρης διαδικασίας που αφορά πολλούς ανθρώπους, που προετοιμάζουν τόσο από το μεσημέρι της Κυριακής, όσο και όλη την εβδομάδα το τελικό αποτέλεσμα.
Ο τιμοκατάλογος στο Πλουμί, αποτελείται, όπως μπορεί  να δει κανείς στη διπλανή εικόνα, από επιμέρους μέρη, ενώ μικρές αλλαγές τόσο όσο αφορά στο περιεχόμενο, όσο και στη διάταξη, πραγματοποιούνται ανά εβδομάδα, με βάση τα όσα προετοιμάζονται και προκύπτουν, είτε ως αποτέλεσμα συζήτησης και ομαδικής δουλειάς, είτε αυθόρμητα, είτε με βάση τη γνώση και τις δεξιότητες συγκεκριμένων ανθρώπων, που ξεδιπλώνονται σιγά σιγά μπροστά στα μάτια μας.
Ο τιμοκατάλογος της Κυριακής λοιπόν, περιλαμβάνει μεζέδες που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Κατ' αρχήν οι κλασικοί μεζέδες, οι περισσότεροι από τους οποίους σερβίρονται στο Πλουμί εδώ και περίπου 2μιση χρόνια. Επίσης οι μαγειρευτοί μεζέδες, που προετοιμάζονται στο Πλουμί τις Κυριακές κυρίως και διαφέρουν από εποχή σε εποχή, ανάλογα τη συγκυρία, τις πρώτες ύλες, σερβίρονται σε δόσεις μικρότερες και μεγαλύτερες, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, πάντα αποτελούν προϊόν της έμπνευσης και του πνεύματος οικιακής οικονομίας. Ειδικά τις τελευταίες τρεις Κυριακές, όπως και παλιότερα, στη στήλη των μεζέδων παρουσιάζεται και μια τρίτη διακριτή κατηγορία, αυτή της μεταποίησης, τόσο ως αποτέλεσμα των όσων μέσα στην εβδομάδα συμβαίνουν στο Πλουμί με τις δραστηριότητες του project Πολύτροπος και όχι μόνο. Η μεταποίηση όπως θα δούμε εξελίσσεται και στη δεύτερη στήλη, αποτελώντας σιγά σιγά ένα μεγάλο μέρος του συνολικού καταλόγου, μιας και  αποτελεί έναν από τους πιο ουσιαστικούς και ξεχασμένους τομείς, και έναν από τους βασικότερους στόχους του Πλουμί project. 
Προχωρώντας στη δεξιά στήλη, αρχίζουμε με τα όσα συνήθως συνοδεύουν τους μεζέδες. Κρασί και ρακή, από ντόπιους παραγωγούς που σέβονται και αγαπούν αυτό που κάνουν και που έτσι πετυχαίνουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Επίσης μπύρα, αναψυκτικά και νερό και κάπου εδώ έρχεται το δεύτερο μέρος της μεταποίησης. Γλυκά του κουταλιού, περγαμόντο, πορτοκάλι, κυδώνι, σύκο και νεράντζι, καθώς και λεμονάδα σπιτική με λευκή αλλά και με καστανή ζάχαρη, αποτέλεσμα παλιότερων και πιο πρόσφατων project μεταποίησης που πραγματοποιήθηκαν στο Πλουμί αυτή και την προηγούμενη χρονιά. Η στήλη ολοκληρώνεται με το χρειαζούμενο γλυκό, για την αρχή και το τέλος, με γλυκά ταψιού και όχι μόνο, αποτέλεσμα προσωπικής δημιουργίας και έμπνευσης.
Λίγο πριν το τέλος αυτού του κειμένου, θα μας επιτραπεί ένα γενικό, ωστόσο πολύ σημαντικό σχόλιο, για τον κατάλογο καθώς και για όσα τα τελευταία 2μιση χρόνια σερβίρονται καθώς και για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν στο Πλουμί. Πιο συγκεκριμένα, εκτός όλων των άλλων, οι τιμές δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια οποιαδήποτε μουσικής ή άλλης εκδήλωσης ή συγκυρίας, τόσο από επιλογή, όσο και ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού σε όσους βρίσκονται εδώ και καλούνται μαζί μας να πετύχουν ένα γλέντι αλλά και ένα αποτέλεσμα, μοναδικό και κυρίως συλλογικά χειροποίητο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου