Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο "Ηρωας" του Ζανγκ Γιμού απόψε Τετάρτη στον "παράδεισο"




Απόψε στον "Παράδεισο", στις 21:30, η κινηματογραφική ομάδα Αρχανών θα προβάλλει τον "Ήρωα" του Ζανγκ Γιμού μια ξεχωριστή όπερα πολεμικών τεχνών που αξίζει να παρακολουθήσει κάθε θεατής.

Πρωταγωνιστούν: Τζετ Λι, Τόνι Λέουνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Μάγκι Τσέουνγκ

Ασιατική αντεπίθεση στην αυτοκρατορία του Χόλιγουντ με τα πιο «αγνά» «χειροποίητα» υλικά του θεάματος, το οποίο εδώ αγγίζει την εικαστική τελειότητα. O Κινέζος δημιουργός Ζανγκ Γιμού με τον «Ηρωά» του κυριολεκτικά σπρώχνει στο καλαθάκι των απορριμμάτων τους «χάρτινους» νεάτερνταλ του χολιγουντιανού κινηματογραφικού σωλήνα, μπολιάζοντας εικόνες υπερθεαματικής δράσης με ευαισθησία και ποίηση, με την αρμονία της φιλοσοφίας του Ζεν.

Ο Γιμού έχτισε μια φιλμική όπερα πολεμικών τεχνών, αναμειγνύοντας με τόλμη τα πιο ετερόκλητα υλικά, από τον σταρ του φτηνιάρικου καράτε Τζετ Λι έως την αιθέρια Ζανγκ Ζιγί (δική του ανακάλυψη στον προ τριετίας «Δρόμο για το σπίτι») και από τους πανάρχαιους κινεζικούς θρύλους έως την τεχνική της σύγχρονης κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Πίσω από τον «Ηρωα» υπάρχει η μεγάλη αθέατη διαδρομή του Γιμού, που ξεκινάει από την αλληλοσπαρασσόμενη φεουδαρχική Κίνα και τον μύθο ενός Ανώνυμου πολεμιστή, περνάει απ' το «Ρασομόν» και το «Ραν» του Ακίρα Κουροσάβα και φτάνει ώς τους κυνικούς τυχοδιώκτες του σπαγκέτι-γουέστερν και τους σημερινούς ιπτάμενους ήρωες ταινιών σαν το «Μatrix».

Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, όταν κατακερματισμένη η Κίνα αιμορραγεί, ένας βασιλιάς οραματίζεται την ειρήνη υποτάσσοντας τα φέουδα σε ενιαία χώρα. Εάν πετύχει, θα 'ναι ο πρώτος Κινέζος αυτοκράτορας. Ομως, η φιλοδοξία του τον καθιστά στόχο κι έτσι αποφασίζει να εξοντώσει προκαταβολικά τρεις φημισμένους πολεμιστές, εν δυνάμει δολοφόνους του. Και ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει άνθρωπος ικανός γι' αυτό το κατόρθωμα, μια μέρα εμφανίζεται στο παλάτι ένας μοναχικός τυχοδιώκτης, ο Ανώνυμος, παρουσιάζοντάς του τα όπλα των τριών πολεμιστών και ζητώντας την αμοιβή της επικήρυξης.

Οσο οι ήρωες του Γιμού μεταμορφώνονται σε ιπτάμενους πολεμιστές σε σκηνές χορογραφημένης δράσης, τόσο αυτός κερδίζει πόντους στην «αναμέτρηση» με το Χόλιγουντ. Για έναν απλούστατο λόγο: οι εικόνες του διαθέτουν περιεχόμενο και οι ήρωες σκέψη και καρδιά. Οσο χάνουν τη βαρύτητά τους, τόσο απομακρύνονται από τους «χάρτινους» χολιγουντιανούς υπερήρωες κι έρχονται πιο κοντά στο ανθρώπινο μέτρο.
πηγή




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου