Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ψέμματα κάπου εδώ τελειώνουν. Το Σάββατο συναντιόμαστε για το Πλουμί στις 19:00








Αισίως φτάνουμε στο τέλος του μήνα, ενός μήνα προετοιμασίας όπως είπαμε για όσα έρχονται από εδώ και πέρα.
Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ζήσαμε ακόμα ένα πρόγραμμα μήνα (αυτή τη φορά σε δύο εκδόσεις), το οποίο μας χάρισε ένα ακόμα σύνολο από εμπειρίες, στιγμές και νέες εικόνες εντός και εκτός του χώρου. Τα ψέμματα φτάνοντας στο τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα μπορούμε να πούμε ότι τελειώνουν.
Όπως έχουμε ανακοινώσει στην αρχή του μήνα:
"Ανακοινώνουμε λοιπόν σήμερα και πριν την τελική ανακοίνωση και διαμόρφωση του προγράμματος μήνα, την πρώτη ημερομηνία του: μία ανοιχτή συνέλευση-συνάντηση, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, όπου όλα τα παραπάνω, και κυρίως όσα θα προκύψουν, θα συζητηθούν και τόσο τα όσα θα γίνουν στο Πλουμί, εκτός αυτού αλλά και νέοι ορίζοντες,δραστηριότητες και ιδέες, θα διαμορφωθούν και θα προετοιμαστούν από όλους τους εμπλεκόμενους, σε όποια θέση και αν βρίσκονται, από όλους εμάς."
Αύριο Σάββατο λοιπόν στις 19:00, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή συνάντηση για το Πλουμί, και κρίνουμε την ανάγκη σήμερα να απαντήσουμε σε πέντε βασικές ερωτήσεις σε σχέση με την αυριανή συνάντηση:

1. Ποιός είναι ο στόχος της συνάντησης για το Πλουμί;

Στόχος της συνάντησης είναι η εμπλοκή όλο και περισσότερων σε όσα πρόκειται να συμβαίνει στο χώρο αλλά και έξω από αυτό μέσα στο μήνα. Ταυτόχρονα, η καλύτερη γνωριμία μεταξύ όσων συνεργάζονται, φιλοξενούνται, παρακολουθούν από κοντά, ενισχύουν, παίζουν, εκφράζονται, διδάσκουν και μαθαίνουν στο χώρο, με σκοπό την ενίσχυση της σχέσης με το χώρο αλλά κυρίως με τα αντικείμενα με τα οποία αυτός ασχολείται.

2. Ποιός μπορεί να συμμετάσχει στη συνάντηση για το Πλουμί;

Η συνάντηση για το Πλουμί, αποτελεί όπως σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο, ανοιχτή και προσβάσιμη διαδικασία για να παρακολουθήσουν όλοι. Ωστόσο θέλουμε να διευκρινήσουμε ότι ως η πρώτη απόπειρα στο είδος της, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το στόχο της και το αποτέλεσμα που θέλει να παράγει: θέλουμε με άλλα λόγια να συντονιστούμε με όλους όσους έχουν συνεργαστεί, συνεργάζονται και πρόκειται να συνεργαστούν με το χώρο, από όποια θέση και αν το έχουν κάνει, καθώς και να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή και με όσους θέλουν να καταθέσουν κάποια ολοκληρωμένη πρόταση για κάποιο από τα αντικείμενα που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια.

3. Ποια αντικείμενα πρόκειται να αναπτυχθούν στη συνέχεια; Πώς θα γίνει αυτό;

Όπως έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε για αυτό που κάνουμε, το Πλουμί είναι κάτι πολύ παραπάνω από τις επιμέρους εικόνες του. Για το λόγο αυτό το Πλουμί είναι κάτι παραπάνω από ένα μεζεδοπωλείο, καφενείο, μουσικό χώρο, ή χώρο μαθημάτων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα γύρω από την τέχνη, τη γνώση και την αυτάρκεια, με στόχο να ξεδιπλώνεται να φέρνει και να έρχεται σε επαφή με περισσότερους τους ανθρώπους και τα ταλέντα τους. Για το λόγο αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε τη στροφή και την ανάπτυξη όλων των αντικειμένων που προκύπτουν από αυτό το στόχο, το καθένα στους δικούς του ρυθμούς και αναλογίες, αλλά όσο πιο συμμετρικά γίνεται, από την αυτάρκεια ως τρόπο ζωής, τη γνώση, τη δουλειά με τη γη, μια άλλη άποψη για τα οικονομικά μοντέλα και την οικονομία, τη μουσική αλλά και την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα, το περιοδικό και τις δραστηριότητες γύρω από αυτό, ηλεκτρονικές και μη, τη δημιουργία και φυσικά τους ανθρώπους, από τους οποίους αρχίζουν αλλά και στους οποίους καταλήγουν όλα τα παραπάνω. Για το λόγο αυτό ένα πολυεπίπεδο δίκτυο ανθρώπων, σχέσεων, συναντήσεωνκαι πρωτοβουλιών,  πρόκειται να αναπτυχθεί σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινάμε με την αυριανή συνάντηση.

4. Έρχομαι τακτικά στο Πλουμί και πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα που καλό είναι να διορθωθούν. Έχω λόγο να έρθω στη συνάντηση;

Η οικειότητα με το χώρο και τις δραστηριότητές του, είναι κάτι που κάνει το χώρο ξεχωριστό και εμάς χαρούμενους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων στιγμών, με όχι λίγες ημέρες αλλά και βραδιές που είτε δηλωμένα, είτε άτυπα έχουμε διοργανώσει μαζί ή έχουμε συνεργαστεί για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή τους. Έχουμε γίνει επίσης μάρτυρες δηλώσεων,συμβουλών, διορθώσεων στο διαδίκτυο αλλά και στο χώρο από όλους εσάς. Προφανώς και αυτή η οικειότητα είναι κάτι που θέλουμε να αναπτύσσεται τόσο καθημερινά όσο και σε συναντήσειις όπως η αυριανή.


5. Γιατί για το Πλουμί και όχι μόνο;

Γιατί όσα ετοιμάζονται από εδώ και πέρα στο Πλουμί,ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες, το κυριότερο δε ξεπερνούν τα στενά όρια του χώρου. Βάζουν ένα σύνολο ανθρώπων ανεξαρτήτως απόστασης από το χώρο, θέσης, ρόλου και καταβολής, στο να συντονιστεί, να συνεργαστεί, να αναπτύξει τα ταλέντα, να μάθει,να αξιοποιήσει δυνατότητες ή να ανακαλύψει νέες και να ανοίξει τους ορίζοντες σε όσα μπορεί να καταφέρει. Το Πλουμί ξεπερνά τα όριά του και δημιουργεί τους όρους για να κάνουμε το ίδιο. Σε εμάς μένει να ανταποκριθούμε.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου