Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

TOKSO: συναυλία αυτή την Κυριακή στο Πλουμί










Ο Φεβρουάριος ολοκληρώνεται αυτή την Κυριακή, με μία μοναδική συναυλία,με μια διακοπή στα γλέντια και κόντρα στα αναμενόμενα.
Το κουαρτέτο παραδοσιακών εγχόρδων "TOKSO", έρχεται για δεύτερη φορά στο Πλουμί για μία καθαρή συναυλία, με κλειστές πόρτες αυτή τη φορά, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 20:30.
Οι TOKSO, Κέλυ Θωμά (λύρες),Leonor Palazzo (βιολοντσέλο),Eleonore Billy (nyckelharpa),Anne Hytta (hardanger fiddle), είναι "τέσσερις μουσικοί με διαφορετικές καταβολές που ενώνουν τα δοξάρια τουςκαι μας ανοίγουν ένα νέο μυστικό κόσμο".
Από τη δική μας πλευρά θα δηλώσουμε ανυπόμονοι γι αυτή τη συναυλία και θα αρκεστούμε να θυμίσουμε, όσα γράψαμε μετά την πρώτη εμφάνισή τους στο Πλουμί, τον Αύγουστο:
"Επί περίπου μιαμιση ώρα χωρίς τη διακοπή που μεσολάβησε, παρακολουθήσαμε την απόδοση μιας σειράς από συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη μουσική των τοξοτών οργάνων και όχι μόνο, από την Κρήτη, τη Σκανδιναβία, την ευρύτερη περιοχή και αλλού, δικές τους εμπνεύσεις από τη δισκογραφική τους δουλειά και όχι μόνο. Οι TOKSO, πλήρως επεξηγηματικές, διαρκώς χαμογελαστές και με τον πιο περίτρανο τρόπο μας απέδειξαν πώς είναι δυνατό όταν ένα μουσικό σύνολο πλήρως ταλαντούχο, συγχρονισμένο αλλά και συναισθηματικό, σε συνδιασμό με ένα χώρο που παρά τις όποιες δυσκολίες γύρω του δηλώνει από την αρχή ότι σε τέτοιες βραδιές ο σεβασμός στη μουσική έχει την πρώτη θέση, μπορεί να καθορίζει, να εκπαιδεύει και να διαμορφώνει ένα κοινό, που αν και ετερόκλητο, στέκεται, ανοίγει τα μάτια, τα αυτιά και την ψυχή του, κρατώντας κλειστό (ή και σε κάποιες στιγμές ανοιχτό αλλά άφωνο) το στόμα του, διαμορφώνοντας οι δυο τους ένα μαγικό τελικό αποτέλεσμα και ανοίγοντας άλλη μία διάσταση του χώρου. [...]
Αν τώρα μιλήσουμε πιο λεπτομερώς, για μία ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες ενός συνόλου μουσικών με πολύ μεγάλο ταλέντο. Οι συνθέσεις, η απόδοση, ο συγχρονισμός, τα ταξίμια, ο συνολικός ήχος που κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό,οι αρμονικές, οι εντάσεις και οι κάμψεις ήταν κάποια από τα στοιχεία αυτού του ταλέντου και του αποτελέσματος. Ταυτόχρονα νέα όργανα, όπως η nyckelharpa ή το hardanger fiddle, για πρώτη φορά ήρθαν στο χώρο. "
Οι καρέκλες μπαίνουν σε σειρά, τα τραπέζια παραμερίζονται και τα φώτα κλείνουν.
Ελάχιστη εισφορά στο κουτί εισόδου, 5 ευρώ.
Μετά το τέλος της συναυλίας, τα τραπέζια στήνονται ξανά και ο χώρος αποκτά τη συνηθισμένη του μορφή.























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου