Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Σκοποί, τραγούδια και χοροί, ξεχασμένα και μη, αυτή την Κυριακή στο ΠλουμίΌπως έχουμε προαναγγείλει, τα γλέντια του Οκτώβρη στο Πλουμί θυμίζουν έντονα τις ριζες τους που είναι βαθιές, στο χώμα αυτού του τόπου και όχι μόνο.

Αυτή την Κυριακή 23 Οκτωβρίου , κλασικά από νωρίς το απόγευμα, ένα ακόμα ενδιαφέρον μουσικό σχήμα, έρχεται στο Πλουμί για να μας υπενθυμίσει τον πλούτο αυτής της αλήθειας.

Το σχήμα παραδοσιακής μουσικής του Μανώλη Παπαδάκη, του Μανώλη Μοσχάκη και του Γιάννη Λιναρδάκη προάγει έντονα σκοπούς, τραγούδια και χορούς που για διάφορους λόγους έχουν ατονίσει και ξεχαστεί από το σημερινό χοροστάσι!

Σε κάθε εμφάνιση του, το μουσικό σχήμα παρουσιάζει τα περισσότερα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται στην Κρητική μουσική παράδοση, όπως η λύρα, το βιολί, η βιολόλυρα, το λαγούτο, το μαντολίνο, η κιθάρα, το σφυροχάμπιολο και το νταούλι σε διάφορες ζυγές. Δηλαδή με συνδυασμούς που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των περισσότερων περιοχών της παλιάς Κρήτης.

Οι κοντυλιές έχουνε πάντα τον πρώτο λόγο διότι τα βιώματα και των τριών καλλιτεχνών προέρχονται κυρίως από τις επαρχίες Ιεραπέτρας και Σητείας, όπου κυριάρχησε και κυριαρχεί αυτό το μουσικό είδος.

Το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται συνήθως σε αρκετά μέρη της Κρήτης και κάποιες φορές φτάνει και σε τόπους όπως η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Το μουσικό σχήμα εκτός από παλιές, αναπαράγει και νεότερες συνθέσεις Κρητών καλλιτεχνών οι οποίες διατηρούν ενδιαφέρον!0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

το κανάλι του project στο yt

επισκέψεις

Άδεια Creative Commons

"Πλουμί κρήτη" κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση.Επιμέλεια ακροβάτης.
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια
Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα