Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Γιατί πρέπει όλοι να νιώθουμε πολύ τυχεροί

Η ανακοίνωση που ακολουθεί αποτελεί ένα κυνικό σχολιασμό για τα όσα ακολουθούν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στο Πλουμί και αλλού, τα όσα προηγήθηκαν μέχρι τώρα, δεν αποτελεί ένα κείμενο διαμαρτυρίας, ένα κείμενο συνομωσιολογίας (μακριά από εμάς) ή ένα κείμενο για τη δημόσια υγεία, παρά ένα κείμενο θερμών ευχαριστιών και ανάδειξης του πόσο πραγματικά τυχεροί και ευγνώμονες πρέπει όλοι να νιώθουμε.


 

Ευχαριστούμε πολύ.

Νιώθουμε ευγνώμονες για το πόσο καλά έχουμε προστατευτεί από τη λαίλαπα της πανδημίας, με όλα ανεξαιρέτως τα εκάστοτε πρωτόκολλα. Ευχαριστούμε θερμά για το πόσο προσεκτικά και εξειδικευμένα είναι τα μέτρα που προβλέπονται σαφώς (not), για τις δικές μας δραστηριότητες. Χάρη σε αυτά, εδώ και δεκαεπτά μήνες παραμένουμε όλοι υγιείς (σωματικά τουλάχιστο), μιας και σωστά αναδείχθηκε πόσο επικίνδυνοι είμαστε για τη δημόσια υγεία και πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μας γι αυτή. 

Ο χώρος μας σωστά θεωρήθηκε συλλήβδην και αποκλειστικά χώρος εστίασης, μιας και σε όλους τους χώρους εστίασης, από τα καφενεία των χωριών, μέχρι τα τουριστικά μεγάλα κέντρα αλλά και στο δικό μας χώρο, διοργανώνονται πάρτι, συναθροίσεις, και γενικά καταστάσεις συνωστισμού βασισμένες στο θόρυβο την κατανάλωση και το κέρδος. Σωστά λοιπόν αρχικά μας απαγορεύτηκε η λειτουργία γενικά, έπειτα στο εσωτερικό του χώρου, κατά καιρούς η μουσική σε κάθε είδος της, οι συναυλίες των μουσικών ομάδων στο τέλος της χρονιάς αλλά και η συνέχισή τους, τα μαθήματα, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες, ενώ προς γνώση και συμμόρφωση, δεν ήταν λίγες οι στιγμές, που δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για εμάς, λες και δεν υπάρχουμε (είναι καλές οι υπαρξιακές αναζητήσεις για να καταλαβαίνει κανείς προς τα που πορεύεται). 

Θέλουμε ειδικά και ξεχωριστά να ευχαριστήσουμε για την κατάσταση αυτού του καλοκαιριού. Πολύ σωστά αυτό το καλοκαίρι προστατεύτηκε και προστατεύεται ακόμα ο χώρος μας από μικρές και μεγάλες φθορές μιας και δε μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Ευχαριστούμε λοιπόν που μπορούμε έτσι να τον έχουμε καθαρό και συμμαζεμένο και τον καμαρώνουμε αχρησιμοποίητο βλέποντάς τον απ' έξω, μιας και τίποτα από όσα μέχρι τώρα συνηθίζαμε να κάνουμε εντός του, δεν ήταν ούτε είναι επιτρεπόμενο. Μάθαμε μάλιστα πως για όλο το καλοκαίρι, θα μπορούμε να τον καμαρώνουμε  μόνο απ' έξω και αυτό είναι αλήθεια ότι μας έβαλε σε σκέψεις, μιας διοργάνωσης έκθεσης φωτογραφίας από διάφορες γωνίες του άδειου χώρου, στο προσεχές μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά και γι αυτή την έμπνευση.

Ευχαριστούμε επίσης που έχουμε γίνει και πιο εξωστρεφείς. Χάρη σε αυτή την κατάσταση και μόνο, βγήκαμε κι εμείς έξω από το χώρο, στο δρόμο, γίναμε μέρος της γειτονιάς και σε συνεργασία με τα γειτονικά μαγαζιά και με μεγάλη χαρά κάνουμε όσες δραστηριότητες μας επιτρέπονται εκεί. Έχουμε ανακαλύψει την ομορφιά του δρόμου.  Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ μέρους των ανθρώπων που παίζουν στο δρόμο  συχνά εκτεθιμένοι σε αυτόν καθώς και των ανθρώπων που έρχονται για να συμμετέχουν σε αυτά τα ραντεβού. Ευχαριστούμε που μας έχετε φέρει πιο κοντά στην ιδέα πως μπορούμε να συνδιοργανώνουμε αυτά τα ραντεβού, βασισμένοι στον αμοιβαίο μεταξύ μας σεβασμό και παρά τα αντικειμενικά εμπόδια του δρόμου. Και πάλι προς γνώση και συμμόρφωση, ευχαριστούμε πολύ γι αυτή την αίσθηση πως παρά το ότι τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται, κάνουμε κάποια ζημιά, κάτι κακό ή κάτι επικίνδυνο. Η αίσθηση αυτή, αυτή η υφέρπουσα μανία καταδίωξης, βοηθάει σαφώς στην έμπνευση για να συνεχίσουμε.

Νιώθουμε ιδιαίτερα ευγνώμονες γι αυτή την ασφάλεια και τη σταθερότητα που η τωρινή κατάσταση μας γεννάει. Έχετε δίκιο. Η λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι το να ελέγχουμε και να επιτρέπουμε τη είσοδο μόνο σε όσους  έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει και να αναλάβουμε εμείς αυτή την ευθύνη. Να επιλέξουμε να αποκλείσουμε ανθρώπους από τα όσα κάνουμε. Είναι περιττό να πούμε πόσο πολύ μας λύνει τα χέρια αυτό το μέτρο και κυρίως πόσο σύμφυτος με τον ανοιχτό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων μας είναι ο οποιοσδήποτε αποκλεισμός από αυτές (αλήθεια πόσο ωραία θα ήταν η διοργάνωση μαθημάτων και μουσικών ομάδων μόνο για εμβολιασμένους;). Για να πούμε την αλήθεια, επειδή  η ιδέα της έκθεσης φωτογραφιών του άδειου χώρου μας άρεσε ιδιαιτέρως, θα μας επιτρέψετε να συνεχίσουμε μόνο στο εξωτερικό του χώρου μέχρι νεωτέρας, με τα προβλεπόμενα φυσικά για τους εξωτερικούς χώρους πρωτόκολλα.

Με συμπάθεια  τέλος, παρατηρούμε τις συνέπειες της κατάστασης γύρω μας. Ευγνώμονες και γεμάτοι κατανόηση, βλέπουμε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και πρωτότυπες μουσικές συναντήσεις και γεγονότα να ακυρώνονται ειδικά αυτή τη εβδομάδα, ενώ με ικανοποίηση παρατηρούμε τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται για τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες στον τόπο μας, αυτή την περίοδο καθώς και όλους αυτούς τους μήνες (not). Είναι σαφές πως το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που λέμε κανονικό.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου