Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Μια μέρα που θα θυμόμαστε για καιρό, μια ωραία μέρα, την Κυριακή που πέρασε στο Πλουμί






Την Κυριακή που πέρασε, οι πόρτες άνοιξαν για το ξεκίνημα μιας μεγάλης όπως αποδείχτηκε ημέρας, της συλλογικής κουζίνας με πολλή πολλή μουσική, που πραγματοποιήθηκε στο Πλουμί.

Οι πόρτες άνοιξαν γύρω στις τέσσερις και περίπου τότε άρχισε και η προσέλευση. Οι πρώτες κατσαρόλες είχαν ήδη στηθεί και ακόμα άχνιζαν, τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν, και μετά τους πρώτους καφέδες, άρχισαν τα πιάτα άρχιζαν να ταξιδεύουν προς τα τραπέζια. Ο πάγκος γέμιζε με κατσαρόλες, πιατέλες, ταψιά και άλλα σκεύη, με μαγειρευτά και άλλα εδέσματα, ενώ ολοένα και περισσότερα έφθαναν κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι στιγμές κατά τις περίπου οκτώ ώρες της κουζίνας, όπου πιάτα μαζεύτηκαν ή υπήρχαν και προσφορες για όποια δυνατή βοήθεια,από τους ομολογουμένως πολλούς γνωστούς αλλά και άγνωστους φίλους, που μπήκαν στο νόημα της συλλογικής κουζίνας και του κοινού μας τραπεζιού και ήρθαν στο Πλουμί. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.

Η μουσική ήταν κάτι παραπάνω από πολλή πολλή, όπως είχαμε γράψει στην αρχική ανακοίνωση. Συνολικά έπαιξαν μουσική δέκατρεις άνθρωποι, ενώ αν υπολογίζουμε σωστά, στο χώρο μετρήσαμε πάνω από δεκαπέντε όργανα. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκαν και έπαιξαν στο Πλουμί ο Μανώλης Μανουσάκης στο λαούτο, ο Στέλιος Κασσαπάκης στο ούτι,ο Μηνάς Μπαμπάτσης στο λαούτο, ο Μανώλης Σμυρνάκης στη λύρα, ο Κωστής Μακάκης στο λυράκι, ο Μανώλης Τζανάκης στο μπουζούκι, ο Βασίλης Πασπαράκης στη λύρα, ο Αλέκος Φανουράκης στο λαούτο, ο Ερμής Κανακάκης στο βιολί, ο Μηνάς Παιγνιωτάκης στα κρουστά, ο Μιχάλης στα κρουστά και στην ασκομαντούρα ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι καθώς και η μικρή Κωσταντίνα στη λύρα, ενώ κοντά μας βρέθηκαν και άλλοι όπως ο Γιάννης Δερμιτζάκης και ο Νίκος Σταματάκης στο ούτι και την κιθάρα αντίστοιχα. Η μεγάλη ανταπόκριση τόσων και τόσο ποιοτικών μουσικών, καλών μας φίλων, η χαρά τους να παίξουν στο Πλουμί για ένα κοινό τραπέζι, αλλά κυρίως η χαρά τους να παίξουν μαζί και να οργανώσουν οι ίδιοι τη μουσική της Κυριακής, προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό ένα μοναδικό αποτέλεσμα από κάθε άποψη καθώς και τον αντίστοιχο ενθουσιασμό σε εμάς και σε όσους βρέθηκαν στο χώρο.

Με βάση τα δύο παραπάνω, θέλουμε να πούμε τα εξής:


Αυτό που ζήσαμε την Κυριακή, στέφθηκε από επιτυχία τόσο όσο αφορά στην κουζίνα, στη μουσική, κυρίως δε όσο αφορά στους ανθρώπους, όλους εμάς κι εσάς που συμμετείχαμε. Καταφέραμε με άλλα λόγια όλοι μαζί, να κάνουμε ένα κοινό τραπέζι με πολλή πολλή μουσική, και όντως να τα κάνουμε όλοι μαζί. Όπως όμως ήδη θα έχετε καταλάβει, η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες μας ξεπεράστηκαν κατά πολύ.

Θέλουμε από τη μεριά μας να ευχαριστήσουμε όλους μα όλους όσους βοήθησαν τόσο την Κυριακή, όσο και μέχρι αυτή, με όλους τους τρόπους, από τους μουσικούς βεβαίως που σαφώς έδωσαν το μεγαλύτερο ίσως μέρος του αποτελέσματος, μέχρι όσους μαγείρεψαν, έφεραν τρόφιμα, ποτά, γλυκά, μάζεψαν πιάτα, καθάρισαν, μάζεψαν, διέδωσαν την κουζίνα, την ιδέα της, έφεραν τους φίλους τους, ή ακόμα απλά πέρασαν από το Πλουμί για να πάρουν μια γεύση από όσα γίνονταν.


Η Κυριακή που πέρασε, ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω αυτό το μήνα με το νέο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, καθώς επιβεβαίωσε με όλους τους πιθανούς τρόπους, ότι το Πλουμί είναι το σπίτι πια ενός συνόλου ανθρώπων, που βάζουν ένα κομμάτι του εαυτού τους στο συνολικό αποτέλεσμα, χαίρονται γι αυτό και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ώστε να γίνει αυτό το σπίτι ακόμα περισσότερων.

Η Κυριακή που πέρασε, ήταν ταυτόχρονα για όλους μας μια πολύ διδακτική ημέρα. Κι αυτό γιατί δεν ήταν ένα απλό καλοστημένο γλέντι, από αυτά που έχουμε ξαναζήσει στο Πλουμί, αλλά μια διαδικασία που οργανώσαμε όλοι μαζί, που αφορά πολλούς ανθρώπους, την οποία έχουμε ακόμα πολλά να διορθώσουμε, όπως ακριβώς συμβαίνει με όσα σχεδιάζουμε και θα κάνουμε στο Πλουμί στη συνέχεια.

Η συλλογική κουζίνα λοιπόν της Κυριακής ήταν λοιπόν από κάθε άποψη μια μεγάλη μέρα που θα θυμόμαστε για καιρό, ένα μικρό ωστόσο στιγμιότυπο από όσα πρόκειται να επακολουθήσουν. Η ανάσταση άλλωστε είναι πολύ κοντά μας.

Μπορείτε να δείτε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της Κυριακής που πέρασε στο Πλουμί, στο άλμπουμ εδώ.

Τα λέμε.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου