Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Έμπνευση και θέαμα, το Σάββατο που πέρασε στο Πλουμί




Και πριν προλάβουμε ακόμα να μπούμε στον Ιούλιο και να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα μήνα, το πρώτο του σαββατοκύριακο, ένα διήμερο στο τέλος μιας παράξενης εβδομάδας, ήταν ήδη γεμάτο με μουσική.
Οι Dalkania, μία μπάντα 6 παιδιών με μια ποικιλία οργάνων γύρω τους, με φωνές και όχι μόνο, ήρθαν το βράδυ του Σαββάτου στο Πλουμί για ένα εκρηκτικό live.
Ο χώρος είχε διαμορφωθεί από νωρίς κατάλληλα για την περίσταση και παρά το γεγονός ότι θα ξεκινούσαν από τις 21:00, τα παιδιά εμφανίστηκαν με όλο τους τον εξοπλισμό από πολύ νωρίτερα, δοκιμάζοντας ήχους, κάνοντας πρόβα και τραβώντας ήδη από νωρίς τα βλέμματα των περαστικών για όσα θα επακολουθούσαν.
Όσο ο ήλιος έπεφτε, ο κόσμος ερχόταν στο Πλουμί, και η μουσική δεν άργησε να αρχίσει.
Έξι άνθρωποι, με κοντραμπάσο,ούτι, ακορντεόν,κρουστά, φλογέρα και πίπιζα σε μία παράσταση περίπου τριών ωρών αρκετά εντυπωσιακή κατ' αρχήν και μόνο από τις επιλογές των κομματιών. Μουσικές από την Ελλάδα, την Ανατολή, τα Βαλκάνια, ακόμα και την Ιταλία, και από διάφορες εποχές, πρόσφατες ή πιο μακρινές, είναι σίγουρο ότι από μόνες τους προκαλούν ένα αρκετά εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Αν στα παραπάνω πάρουμε υπ' όψη τις τεχνικές απαιτήσεις, τόσο όσο αφορά στις φωνές, όσο φυσικά αφορά και στην ίδια τη μουσική, με το συγχρονισμό τεσσάρων, πέντε ή και έξι μουσικών, δεν ήταν λίγες οι θεαματικές στιγμές κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
Κατά τα άλλα, για μία ακόμα φορά, ζήσαμε μία βραδιά που η μουσική ήταν το κυρίαρχο, (πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε;) και ένα κοινό που συντονίστηκε πλήρως σε όλες τις διακυμάνσεις.
Αξίζει εδώ να επισημάνουμε τις διφωνίες στα βαλκανικά και όχι μόνο τραγούδια, τις διασκευές παλιών ρεμπέτικων, και φυσικά τα κομμάτια με την πίπιζα που μας καθήλωσαν για ευνόητους λόγους. Αξίζει τέλος να επισημάνουμε αυτό που βλέπαμε μπροστά μας. Έξι ανθρώπους, που μέσα από τις επιλογές τους, προσπάθησαν μέσα από την παράσταση αυτή να παίξουν μαζί και να γίνουν καλύτεροι, ζήτημα που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό.

Λίγο πριν το τέλος, οφείλουμε να πούμε το εξής:
Όπως έχουμε ξαναπεί, πιστεύουμε ότι υπό όρους όλες, ή σχεδόν όλες οι μορφές έκφρασης μπορούν να χωρέσουν στο Πλουμί και να ξεδιπλωθούν μπροστά μας. Το βράδυ του Σαββάτου, ήταν άλλη μία απόδειξη των παραπάνω, ή τουλάχιστο μία αναμέτρηση με αυτό το στόχο. Το ταξίδι αυτό ωστόσο συνεχίζεται.

Μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου στο άλμπουμ εδώ.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου